Από την πρώτη δημοσίευσή του το 1999, το OHSAS 18001 αποτελεί αναγνωρισμένο πρότυπο συστήματος διαχείρισης της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, σήμερα, 19 χρόνια αργότερα, αναπτύσσεται ένα νέο πρότυπο ISO για να αντικαταστήσει το OHSAS 18001 με το πρότυπο ISO 45001 .
Οι πρόσφατες εξελίξεις στα διεθνή πρότυπα Συστημάτων κατέστησαν ως επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ‘ISO’ προτύπου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία – το οποίο μάλιστα να έχει κοινή δομή και προσέγγιση με τα διεθνή πρότυπα Συστημάτων Διαχείρισης όπως π.χ. το ISO 14001:2015, το ISO 9001:2015 κτλ
Κύριες Αλλαγές από το OHSAS 18001:2007
Το ISO 45001, θα έχει κοινή δομή, κοινούς όρους και ορισμούς με τα Πρότυπα ISO 9001:2015 – ISO 14001:2015
Η δομή αυτή έχει ως στόχο να διευκολύνει τη διαδικασία εφαρμογής και την ενοποίηση διαφόρων συστημάτων διαχείρισης με εναρμονισμένο, δομημένο και αποτελεσματικό τρόπο.
Ο Οργανισμός υιοθετώντας αυτό το πρότυπο θα πρέπει να ορίσει το ΠΛΑΙΣΙΟ του, όχι μόνο καταγράφοντας τα δικά του θέματα υγείας και ασφάλειας αλλά και να εξετάσει τι αναμένει η κοινωνία από τον Οργανισμό.
Ενεργή συμμετοχή και αυξημένες υποχρεώσεις της ΗΓΕΣΙΑΣ, του Οργανισμού
Αντικατάσταση της ‘Αναγνώριση Κινδύνων’ (Hazard Identification) με τον τον όρο ‘Αναγνώριση Ρίσκου’ (Risk Identification) ώστε να καλύπτει ένα ευρύτερο πεδίο.
Διεύρυνση της λέξης Ρίσκου και στον τρόπο με τον οποίο οι προμηθευτές – υπεργολάβοι διαχειρίζονται τους κινδύνους τους.
Αλλαγή του όρου «εργαζόμενος – χώρος εργασίας» Υπάρχουν επίσης νέοι ορισμοί όρων όπως: παρακολούθηση, μέτρηση, αποτελεσματικότητα, απόδοση και διαδικασία
Οι όροι «έγγραφο» και «εγγραφή» έχουν και οι δύο αντικατασταθεί από τον όρο «τεκμηριωμένες πληροφορίες» στο ISO 45001 . Το πρότυπο αναφέρει επίσης ότι οι τεκμηριωμένες πληροφορίες πρέπει να διατηρούνται στο βαθμό που είναι απαραίτητο για να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι οι διεργασίες έχουν διεξαχθεί όπως είχε προγραμματιστεί.
Τέλος, η συνεχής βελτίωση θα συνεχίσει να είναι μια ουσιαστική απαίτηση. Στο νέο πρότυπο όμως αναμένεται να είναι συνδεδεμένη με τις επιχειρησιακές ευκαιρίες που παρουσιάζονται ώστε να τεκμηριώνονται και τα οφέλη του συστήματος διαχείρισης.
Το τελικό πρότυπο αναμένεται να δημοσιευθεί τον Μάρτιο του 2018. Δεδομένου ότι το OHSAS 18001 θα αποσυρθεί κατά τη δημοσίευση του ISO 45001, οι οργανισμοί που είναι σήμερα πιστοποιημένοι σύμφωνα με το OHSAS 18001, έχουν τη δυνατότητα να προβούν στην αναβάθμιση στο ISO 45001 εντός τριών ετών.