ISO 50001-ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Τo πρότυπο ISO 50001 είναι ένα διεθνές πρότυπο για την εφαρμογή ενός Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης το οποίο απευθύνεται στους οργανισμούς και επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αναπτύξουν μια συστηματική προσέγγιση όσον αφορά την ενεργειακή επίδοση, την προμήθεια και τη χρήση της ενέργειας. Μέσω του συστήματος, οι επιχειρήσεις μειώνουν τόσο την κατανάλωση όσο και το κόστος ενώ παράλληλα μειώνουν την εξάρτησή τους από προμηθευτές ενέργειας, ελαχιστοποιώντας περαιτέρω τους κινδύνους. Το ISO 50001 βασίζεται στο μοντέλο συνεχούς βελτίωσης του συστήματος διαχείρισης που χρησιμοποιείται και για υπόλοιπα πρότυπα όπως το ISO 9001 ή το ISO 14001. Αυτό διευκολύνει τους οργανισμούς να ενσωματώσουν τη διαχείριση ενέργειας στις συνολικές προσπάθειές τους για βελτίωση της ποιότητας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Τo πρότυπο ISO 50001 έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση της ενεργειακής επίδοσής, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης, της ενεργειακής χρήσης και της ενεργειακής κατανάλωσης.

Γιατί είναι η πιστοποίηση κατά ISO 50001 σημαντική για την επιχείρησή σας;

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου προγράμματος δράσης για την αλλαγή του κλίματος.
Η νομοθεσία της ΕΕ για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει εξελιχθεί σημαντικά κατά τα τελευταία έτη. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, ενέργεια από τους ωκεανούς κλπ) αποτελούν εναλλακτικές λύσεις αντί των ορυκτών καυσίμων και συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και κατ’ επέκταση στην εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων.

Με την εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης ISO 50001 , οι ενεργειακά έντονες βιομηχανίες και άλλοι τομείς μπορούν να επιτύχουν σημαντική βελτίωση στη χρήση ενέργειας , βελτιστοποιώντας την κατανάλωσή τους και χρησιμοποιώντας περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας .Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι στην πρώτη γραμμή των δράσεων που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Οφέλη εφαρμογής ISO 50001

• Προστασία του περιβάλλοντος
• Μείωση κατανάλωσης ενέργειας
• Μείωση κόστους
• Αύξηση ενεργειακής απόδοσης
• Συμμόρφωση με τις σχετικές νομοθετικές απαιτήσεις
• Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

logo2-2.png
50-150x150.pngvirus-5675422_1280-1-150x150.jpg